Zo všetkých členských krajín EÚ je práve Slovensko v recyklácii na chvoste zoznamu. Momentálne recyklujeme približne 23% odpadu, avšak zaviazali sme, že do roku 2020 zvýšime mieru recyklácie na 50%. Ako to vieme dosiahnuť? Ako na to?

Recyklácia by mala byť v dnešnej dobe už úplnou samozrejmosťou. No boli by ste prekvapení, koľko domácnosti ju zatiaľ nezačalo praktizovať. Pozitívne je, že recyklovanie je dnes in a preto sa začína postupne dostávať do domácnosti ako aj firiem. Štatistiky však stále nepustia, aj keď nás je viac ako niekedy, stále nás je málo.
 
Základom je začať od seba

Áno je to ťažké, niekedy nemáte čas, nemáte chuť študovať obaly produktov, ktoré ste práve použili. Hodíte to jedného koša a tým to končí. Základom správnej recyklácie je dodržiavať recyklačné symboly na produktoch, ktoré nám označujú materiál. Vo všeobecnosti rozdeľujeme zberné nádoby podľa farieb do 6 skupín.

  • Zelená – sklo
  • Modrá – papier a kartón
  • Źltá – plasty
  • Červená – kovy
  • Oranžová – tetrapaky
  • Hnedá – biologicky rozložiteľný odpad

Samozrejme, že v jednej domácnosti je problematické produkty členiť a uskladňovať do momentu naplnenia v 6 rôznych nádobách. Ale začať niekde treba, napríklad pri papieri, či skle. Vyčleniť si v domácnosti jeden priestor, kde si odložíte papier, ktorý chcete recyklovať nie je také zložité. Ak vás trápi ochrana osobných údajov, skartovačka do domácnosti nie je nákladnou záležitosťou a zároveň je aj úložný miestom pre váš nadbytočný papier. Krok dva môže byť recyklácia skla, tu je opäť najväčším problémom vo väčšine domácnosti, kde to sklo uložíte. Ale povedzme si pravdu, všetko sa dá ak sa chce.  A toto je malý krok k začiatkom recyklácie u vás doma.

Vedeli ste, že ...

Aj keď sme spomínali, že recyklácia papiera, či skla je jednoduchšia ako recyklácia plastov aj tu platia nejaké zásady, ktoré mnohí nepoznáme.








Zdroj: Zero Waste Slovakia
 
Zelená firma
Zväčšujúce sa globálne environmentálne problémy v súčasnosti nútia zamyslieť sa nad ich dôsledkami aj firmy. Malé, či veľké.  Povedzme si úprimne, koľko ton papiera mesačne vyhodíte pri kancelárskej práci. A pritom stačí tak málo. Stačí recyklovať. Zabezpečiť do kancelárie kôš na uskladnenie nadbytočného papiera, či skartovačku v dnešnej dobe nie je vôbec problém. Práve naopak, firmy sa predbiehajú v tom, ktorá toho dokáže viac recyklovať. A recyklovanie tovaru zároveň prinieslo veľký trend medzi firmy, ktoré chcú byť zelené, inovatívne a pomáhať životnému prostrediu.