Stále obľúbenejšie a vyhľadávanejšie. Také sú viladomy, ktoré si na realitnom trhu veľmi rýchlo našli svoje miesto a priaznivcov.

Mnohokrát sa stretneme s otázkou, ako vznikol názov viladomy. Prečo daný projekt nie je nazvaný vila alebo bytový dom. Práve vďaka spojeniu týchto dvoch možností bývania sa zaplnila diera na trhu pre ľudí, ktorí hľadali aj výhody bytového domu, ale zároveň by prijali výhody vily, či rodinného domu. Viladomy spája to dobré z oboch. Viladomy sa v poslednom období rozmohli najmä v pokojných lokalitách, mimo ruchu avšak zároveň v blízkej dostupnosti služieb mesta. Pojem blízko-ďaleko je relatívny a každý klient si pod tým predstaví tú svoju vzdialenosť. Viladomy buď niekomu učarujú alebo niekoho sklamú. Tak ako kúpa pozemku, bytu, domu tak aj kúpa viladomu je o ľuďoch a ich prioritách, či predstavách budúceho bývania.
 
Po väčšine v rodinných domoch v blízkosti veľkomesta, v jeho extraviláne, obyvateľom chýba občianska vybavenosť, a na druhej strane v moderných novostavbách, či radových bytovkách im chýba súkromie. Viladomy sa snažia ponúknuť oboje.
 
Aké je bývanie vo viladome?

  • vo viladome je málo bytových jednotiek, spravidla ich je 4, 6, maximálne 8
  • súčasťou bytu je rozľahlá terasa, či väčší balkón, po prípade niektoré byty majú vlastnú záhradu
  • bývanie vo viladome má prvky bývania v malom rodinnom domčeku, avšak za cenu bytu
  • pri viladomoch je bezproblémové parkovanie
  • dispozičné riešenie bytu vo viladome je možné prispôsobiť potrebám majiteľa
  • viladomy sú veľmi vyhľadávane rodinami s deťmi, kedy si rodina vyžaduje zeleň a súkromie

Bývanie v zeleni, v pokojnom prostredí a zároveň v dosahu mesta je spojenie benefitov, ktoré vám ponúkajú práve viladomy.  Za cenu bytu vo viladome si môžete kúpiť byt na sídliskách, avšak za tie peniaze dostanete byt, ktorý skôr zodpovedá bývaniu v malom rodinnom dome. Domnienka, že cena za byt vo viladome a na druhej strane cena za pozemok s následnou výstavou rodinného domu je rovnaká, je síce na mieste a vhodná na diskusiu, avšak je potrebné, aby si klient uvedomil, že pozemkov v centre mesta, alebo v širšom centre mesta vhodných na výstavbu rodinného domu je čoraz menej a taktiež domov vhodných na kúpu a vo väčšine prípadoch súcich na kompletnú rekonštrukciu je málo. V konečnom dôsledku je cena vyššia. Pri kúpe viladomu máte zabezpečené súkromie, zeleň, podmienky vhodné pre rodiny, keďže mnoho projektov ráta s deťmi tak exteriérové vybavenie viladomov je automaticky navrhnuté s lavičkami a detským ihriskom.
 
Cieľom výstavby viladomov je v prvom rade spojenie pozitív z bývania v bytovke a z bývania v rodinnom dome. Ak je projekt správne pripravený, potencionálny klient vycíti príležitosť a pri prehodnotení pre a proti sám zistí, akou výhodou je vlastniť nehnuteľnosť vo viladome.