V súčasnosti nie je ničím výnimočným prenajímať nehnuteľnosť niekomu inému, prípadne prenajímať nebytový priestor na komerčné účely. Viete ale, na čo všetko je potrebné si dať pozor pri, dnes možno na prvý pohľad bežnej veci, ako je prenájom? Náš júnový blog vám na túto otázku poskytne odpoveď.

Mám nehnuteľnosť, ktorú chcem prenajímať, ako začať?
V prvom rade je dôležité pripraviť nehnuteľnosť do takej podoby v akej ju chcete prenajímať, či zariadenú alebo nie. Potom by ste si mali premyslieť, čo ešte pred prenájmom do nej plánujete zainvestovať? Napríklad nové závesy, či nová plávajúca podlaha a pod. Berte na vedomie, že nehnuteľnosť, ktorá je čistá, vyprataná a vyzerá „ako tak“ po miernych úpravách sa prenajíma jednoduchšie a hlavne za vyššie financie. Keď sme už pri financiách, v poslednom bode si premyslite a zrátajte za akú sumu sa vám nehnuteľnosť prenajímať oplatí. V závere týchto krokov mnoho ľudí využíva realitných maklérov, ktorí sa postarajú o to, aby našli nájomcov podľa vašich predstáv. Ak sa tak stane, pristúpite k podpisu zmluvy o prenájme. Aj tu vám pomôžu makléri, ktorí už vedia, čo je potrebné do takejto zmluvy zakomponovať, ako sa vyhnúť napríklad tomu, aby ste na možné nedoplatky vašich nájomníkov doplácali vy a podobne.
 Po podpise zmluvy sa nevyhnete ani byrokracii. Ak sa rozhodnete prenajímať nehnuteľnosť ako fyzická osoba, budete sa musieť registrovať na príslušnom daňovom úrade, ktorý vám následne pridelí identifikačné číslo a to do 30. dní od uplynutia mesiaca, v ktorom ste prenajali nehnuteľnosť. V prípade, že ste už na daňovom úrade zaregistrovaní ako daňoví subjekt, stačí, ak podáte oznámenie o prenajímaní bytu alebo nebytového priestoru.  Ak prenajímate len časť bytu napríklad jednu izbu alebo prenajímate byt, v ktorom ste sami v prenájme tiež je vašou povinnosťou oznámiť o tom príslušný úrad.  Byt, ktorý je v bezpodielovom vlastníctve manželov je potrebné taktiež zaevidovať. Registrácia sa vzťahuje na toho z nich, kto je účastníkom zmluvného vzťahu (rozumej: účastníci na zmluve o prenájme).  Ak sú však účastníkmi zmluvného vzťahu obidvaja, táto povinnosť sa vzťahuje na celý manželský pár. Môže nastať aj situácia, že chcete prenajať nehnuteľnosť mimo svojho trvalého bydliska, nie je to  problém, pretože žiadať o registráciu  môžete na ktoromkoľvek daňovom úrade. Miestna príslušnosť sa určuje vždy podľa miesta trvalého pobytu.


Čo by mala obsahovať nájomná zmluva?
            Aj tu vám pomôže realitný maklér, ktorý presne vie na čo si pri podpise nájomnej zmluvy dať pozor.  Dôležité je, aby zmluva aspoň v základe obsahovala:

 

  • čo je predmetom prenájmu
  • výšku nájmu, splatnosť nájmu, spôsob jeho úhrady a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním nehnuteľnosti
  • hodnotu kaucie, ktorá sa platí ešte pred nástupom do nájmu
  • čo v prípade nedoplatkov, či poškodenia nehnuteľnosti
  • ak sa prenajíma byt v zmluve musia byť uvedené aj opis príslušenstva a opis stavu bytu
  • presné práva a povinnosti nájomcu a prenajímateľa – táto časť je veľmi dôležitá a je ťažké ju zovšeobecňovať, po väčšine je „šitá na mieru“ pre danú nehnuteľnosť a podmienky jej prenájmu
  • preberací protokol (napr. kľúče)
  • podmienky na ukončenie nájmu a výpovedná lehota

Nájomná zmluva by mala byť písomná s dátumom prevzatia nehnuteľnosti, riadnymi podpismi.
Ako môžete ukončiť prenájom?
            Odpoveď na túto otázku by ste mali mať zakotvenú v zmluve o prenájme. V zásade však platia tri možnosti a to: ukončiť prenájom písomnou dohodou medzi prenajímateľom a nájomcom, ukončiť prenájom písomnou výpoveďou prenajímateľa alebo ukončiť prenájom uplynutím času, ak bol nájom uzatvorený na dobu určitú.
Čo ak nájomca neplatí?
Dožiadať sa peňazí za nájomné, či v najhoršom prípadne vysťahovať neplatiča z vášho bytu vôbec nie je jednoduché. A to aj v takom prípade, ak máte riadnu nájomnú zmluvu. Výhovorky v tomto prípade nemajú ovplyvniť váš úsudok a situáciu s neplatičmi je potrebné riešiť za horúca.
Ak vám nájomca neplatí a vy už nechcete dlhšie čakať, snažte sa čím skôr tento nájomný vzťah ukončiť dohodou. Ak to z nejakého dôvodu nie je možné, môžete zo zákona zmluvu vypovedať tak, ako to upravuje Občiansky zákonník. Výpoveď zo zmluvy ste oprávnený neplatičovi dať po troch nezaplatených mesiacoch a to písomne. Nájomná zmluva sa končí po uplynutí zákonnej výpovednej lehoty - opäť tri mesiace. Často využívaným riešením je aj možnosť dohodnúť sa s neplatičom na splátkovom kalendári.
Aj s takýmito problémami vám vie pomôcť realitný maklér v našej kancelárii.