Keďže kúpa pozemku je pre väčšinu z nás záležitosť, pre ktorú sa rozhodneme iba raz za život, prinášame vám krátky manuál, na akých 5 základných faktov (minimálne) by ste si pri kúpe pozemku mali dávať pozor.

V dnešnej dobe uprednostňuje čoraz viac ľudí bývanie v dome, než v byte. Rovnako sa čoraz viac ľudí sťahuje z centra mesta na jeho okraj. Bývanie v dome by si každý z nás rád prispôsobil svojim potrebám, svojim požiadavkám, svojmu komfortu a predstavám a preto mnohí zvolia radšej kúpu pozemku a následnú výstavbu nového, toho svojho, rodinného domu, než kúpu domu s pozemkom, ktorý by nebol podľa ich predstáv, či dokonca, bolo by potrebné ho kompletne prerobiť alebo úplne zbúrať.
 
1.Ako čítať list vlastníctva
Pred kúpou pozemku bude pre vás tento dokument alfa omega. Dokážete z neho vyčítať takmer 90% základných informácii, ktoré ako budúci majiteľ pozemku hľadáte. List vlastníctva vám prezradí:

  • ČASŤ A: výmeru pozemku
  • ČASŤ B: vlastníkov nehnuteľnosti
  • ČASŤ C: informácie o tzv. ťarchách.

Tieto tri časti si poriadne prezrite predtým, ako sa rozhodnete konať ďalej.
K listu vlastníctva sa zadarmo dostanete cez katastrálny portál, kde na základe čísla parcely získate podrobné informácie.
 
2.Druh pozemku, pozemkový úrad a územný plán
Všetky tri idú spolu ruka v ruke. V prvom rade na liste vlastníctva zistíte o aký druh pozemku sa jedná, či je pozemok o ktorý máte záujem stavebný – či je teda určený na to, aby ste na ňom mohli stavať. Ak totiž na liste vlastníctva je uvedený iný druh pozemku ako zastavané plochy a nádvoria, či ostatné plochy, znamená to, že stavať tak skoro nebudete. Čakajú vás ďalšie vybavovačky. Navrhujeme takýto postup:

  • Z listu vlastníctva zistiť druh pozemku
  • Zájsť na miestny stavebný úrad a zistiť, či je pozemok alebo nie je v ochrannom pásme a teda, či je možné na ňom stavať
  • Zájsť na Mestský alebo Obecný úrad a požiadať o územnoplánovaciu informáciu pre danú parcelu o ktorú máte záujem, vydáva sa na základe aktuálneho územného plánu.  Táto informácia vám objasní, či vôbec bude možné na pozemku stavať, prípadne sa dozviete o limitoch k stavbe, ak nejaké budú
     

3.Vybavenosť pozemku inžinierskymi sieťami
Za inžinierskymi sieťami si predstavte prípojky vodovody, kanalizácie, elektrickej energie, zemného plynu, pevnej telefónnej siete a káblového televízneho rozvodu. Informácie o prípojkách by vám mali vedieť poskytnúť majitelia pozemku o ktorý máte záujem, či realitný maklér, ktorý vám pri kúpe asistuje, avšak aj ste sa rozhodli ísť na vlastnú päsť a majitelia informácie nemajú, poskytnú vám ich príslušní správcovia sietí.  Ak náhodou niektoré z týchto prípojok nemáte dostupné na pozemku, ale až za jeho hranicami, treba rátať s tým, že vás čaká ďalšia investícia na ich zabezpečenie.
 
4.Vlastnosti pozemku
Dôležité je pred kúpou pozemku zistiť:

 

  • orientáciu pozemku na svetové strany, najmä ak máte v pláne záhradu: skúste sa vyvarovať orientácii na sever a naopak vyhľadávať pozemky s orientáciou na juhovýchod alebo juhozápad
  • tvar pozemku: podľa architektov je najvýhodnejší tvar pravouhlý štvorec alebo obdĺžnik
  • veľkosť pozemku: na samostatne stojaci rodinný dom by mal postačovať pozemok cca. 600 m2 (20x30 m), treba si hlavne uvedomiť, že podľa platnej legislatívy nie je možné zastavať celú plochu pozemku. Treba tiež brať na vedomie aj minimálnu odstupovú vzdialenosť 2 susedných objektov, ktorá by mala byť aspoň 7m ako sa uvádza vo vyhláške.

Skutočný tvar pozemku zistíte z katastrálnej mapy a veľkosť pozemku vyčítate z listu vlastníctva, oba dokumenty viete nájsť aj na internete.
 
5.Príjazdová cesta
Ak váš pozemok nemá príjazdovú cestu s hypotékou sa môžete rozlúčiť, preto je veľmi dôležité si to overiť. Prístup na váš pozemok môže byť priamo z verejnej cesty, či ulice alebo vedie po súkromnej parcele – v tomto prípade si treba overiť, kto je vlastník parcely.
 
Kúpa pozemku nie je rýchla záležitosť, všetko trvá istú dobu. Naši realitní makléri sú však zbehlí a veľmi radi vám pomôžu nie len nájsť ten váš pozemok pre vysnívaný rodinný dom, ale aj pri byrokracii s jeho kúpou.