Predstavíme vám oblasti, ktoré sa oplatí mať v hľadáčiku na východe Slovenska. Slovensko je nepochybne krásna krajina, ktorá ponúka široké možnosti rekreácie, oddychu a športového vyžitia nielen v známych turistických oblastiach. Či už Vám nejaká oblasť učarovala lebo sa k nej viažu spomienky z letných prázdnin u starých rodičov alebo ste čisto praktický typ, veríme, že Vám séria blogov, ktoré sme pre Vás pripravili pomôže správne sa rozhodnúť.

V dnešnom blogu sa zameriame na východné Slovensko a rekreačné oblasti nám predstavia naši realitní makléri z pobočiek Trebišov, Humenné a Bardejov.

 

Matúš Ceperko, pobočka Trebišov

Okolie Trebišova je známe hlavne ako južný Zemplín, ktorého najväčšou pýchou je vinohradnícka oblasť TOKAJ – dostatok slnečných lúčov počas celého roka, vinice, vľúdni a dobroprajní ľudia sú benefitmi rekreačných nehnuteľností v oblasti Trebišova. V okolí Tokaja je záujem o staršie tufové chalupy s veľkým rovinatým pozemkom o veľkosti aspoň 1000 m2, kde naplno využijú potenciál, ktorý oblasť ponúka.

Keď sa povie Vranov nad Topľou a rekreačné možnosti, každému je jasné, že sa vyberie  na zelenú perlu východného Slovenska a to na vodnú nádrž Domaša. Domaša s teplotou vody 23 °C patrí medzi najteplejšie priehrady na Slovensku a výborné podmienky tu nájdu milovníci windsurfingu a plávania. Domaša je obklopená lesom a na svoje si prídu hubári, turisti, cyklisti, ale aj tí, ktorí chcú ujsť z uponáhľaného sveta do oázy pokoja. V minulom roku sme v spolupráci so známym investorom počúvali nároky a požiadavky ľudí na Domaši a preto sme radi, že už  toto leto môžeme prvým klientom odovzdať štýlové zrubové chaty, ktoré spĺňajú tie najnáročnejšie požiadavky klientov. Rezort Dobrá vybudovaný v srdci lesa, ale iba na skok k vode v krásnom prostredí, kde sa nový majitelia celoročne a bez problémov dostanú autom.

PLUS:

- dostatok dobre označených turistických chodníkov

- vodné nádrže a služby ktoré ponúkajú

- dostupné ceny chalúp

MÍNUS:

- málo cyklotrás

- slabo vybudovaná verejná kanalizácia

 

Ing. Gabriela Malackaničová, pobočka Humenné

Rekreačná oblasť Zemplínska šírava a Vinné jazero sa nachádza v okrese Michalovce v údolí Vihorlatských vrchov. Oblasť láka návštevníkov aj kvôli novovybudovanému Thermal parku Šírava, ktorý poskytuje svoje služby celoročne, veľkou fluktuáciou turistov a poskytovaním kvalitných ubytovacích a stravovacích služieb, cenovo dostupných na tunajšie pomery. Slovenské more poskytuje možnosti kúpy rekreačnej nehnuteľnosti alebo investovania priamo pri nádrži cez developerské projekty. Okolie tejto rekreačnej oblasti poskytuje aj možnosť turistiky na Sninský kameň, Morské oko- chránená krajinná oblasť, Viniansky hrad. Moja skúsenosť s klientmi v tomto rekreačnom stredisku je pozitívna, opúšťajú svoje domy a byty na trvalej adrese a sťahujú sa na Šíravu , kde celoročne trávia svoj čas.

Rekreačná oblasť poskytuje ubytovanie v privátnych vilách, chatkách, hoteloch a penziónoch, ktoré sú vyhľadávané aj pre kvalitnú miestnu kuchyňu a prijateľné ceny na ubytovaní. Záujemcovia preferujú poväčšine zrekonštruované chaty alebo pozemky a sú selektovaní do viacerých skupín. Niektorí preferujú bývanie v blízkosti vodnej nádrže, väčšina mladých ľudí hľadá nehnuteľnosť priamo v centre ruchu a zábavy (oblasť Kamenec), klienti v staršom veku preferujú kľud a relax. Špecifickou kategóriou sú záujemcovia o oblasti vhodné na sadbu viniča, ktoré je v tejto oblasti mimoriadne obľúbené. 

PLUS:

- celoročne vyhľadávaná oblasť s veľkou fluktuáciou turistov

- cenová dostupnosť služieb

- dobrá dopravná dostupnosť (len 10 km od mesta Michalovce)

 

Martina Šnýrová, pobočka Bardejov

Okolie Bardejova nám ponúka niekoľko zaujímavých lokalít, ktoré sú vhodné na oddych v prírode, zahradkárčenie a relax na chate. Klientov lákajú najmä záhradkárske lokality s dobrou dostupnosťou ako Mihaľov, Kira, Mníchovský Potok, Gróner. Dôležitým kritériom je hlavne dostupný vodný zdroj, elektrika a príjazdová cesta. Trochu ďalej od mesta s dostupnosťou 30 min autom sú žiadané lokality ako Regetovka, ktorá ponúka možnosti lyžovania, bežkovania, turistiky, jazdy na koni, cyklistiky a príjemné posedenie na káve. Nižná Polianka- Makovica je zaujímavá v lete aj v zime. V zime je k dispozícii lokálny lyžiarsky svah a v lete prírodné kúpalisko s bufetom a občerstvením. Bardejovské Kúpele vzdialené len 3 km od Bardejova sú lákadlom pre klientov túžiacich po pokojnom prostredí, relaxe a prechádzkach v prírode. Najväčšou pridanou hodnotou sú možnosti, ktoré ponúkajú samotné kúpele, a to liečebné procedúry, prírodné liečivé pramene, wellnes a zdravotnícka starostlivosť.

Podľa reakcií kupujúcich je najvyšší záujem o rekreačnú nehnuteľnosť v dostupnosti cca. do hodiny jazdy autom od miesta bydliska. Najčastejšie zaznamenávam dopyt po chatkách a záhradkách v blízkosti mesta alebo starších rodinných domoch v blízkom okolí Bardejova.

PLUS:

množstvo lokalít s celoročným využitím

- kúpeľné a liečebné procedúry

MÍNUS:

- v menších záhradkárskych oblastiach nespevnené cesty a zdroj vody je vo väčšine prípadov vlastná studňa