Príjemný chládok v domácnosti počas horúcich letných dní si viete udržať aj bez klímy. Pre tých z nás, ktorí horúce letné počasie znášajú trochu ťažšie, je klimatizácia jeden z najväčších vynálezov ľudstva. Bohužiaľ klimatizácie sú energeticky náročné, čo môže viesť k vysokým poplatkom za energiu. Mnoho starších domov navyše nemá nainštalovaný centrálny vzduch. Našťastie však existuje veľa energeticky efektívnych spôsobov, ako udržať váš domov v lete v pohode bez pomoci striedavého prúdu.

1. Tienenie okien

Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby bol váš dom v chlade aj bez používania klimatizácie, je tienenie vašich okien. Existuje niekoľko spôsobov, ako ich môžete tieniť.

Markízy a presahy strechy. Presah strechy je typ strechy, ktorá sa tiahne ďalej ako typická strecha a poskytuje tieň pre časť domu, ktorú pokrýva. Markíza poskytuje podobnú funkciu a je možné ju pridať ku každému oknu, či už na prvom alebo druhom poschodí, a to aj po namontovaní strechy. Pre maximálne ochladenie je najlepšie premýšľať nad inštaláciou pri oknách umiestnených na západnej a južnej strane, pretože práve tam sa markízy a presahy ukážu ako najpotrebnejšie a najefektívnejšie.

Automatické žalúzie. Dobrý pár hrubých žalúzií dokáže s ochladením vášho domu zázraky, najmä ak ich udržiavate zatvorené počas najteplejších častí dňa. Vďaka svojej konštrukcii môžu byť žalúzie účinné pri absorpcii tepla. Automatické žalúzie, ktoré sa otvárajú a zatvárajú podľa predom nastaveného režimu a dajú sa ovládať z diaľky, vám môžu pomôcť maximalizovať ochladenie po celý deň, keď ste preč. Nech už si zvolíte akýkoľvek druh žalúzií, sú dobrým riešením pre južne orientované okná.

Ďalšie možnosti úpravy okna. Existuje samozrejme mnoho ďalších druhov úprav okien, ktoré skvelo blokujú svetlo. Tienidlá sú účinné, ak sú namontované najbližšie k oknu, aby sa znížil tepelný zisk. Stredne farebné závesy s plastovou podložkou môžu znížiť solárny zisk až o 33%. Malý tip: Závesy ponorte do vody alebo večer predtým umyte a nechajte vyschnúť, aby ešte viac chladili.

Stromy. Výsadba stromov okolo vášho domu - ale nie tak blízko, aby sa stali nebezpečenstvom požiaru - je krásny a prirodzený spôsob zatienenia vašich okien. Nie je to síce okamžité riešenie (aj keď môžete postup urýchliť kúpou dospelých stromov). Strom je rovnako sofistikovaný ako každé elektronické zariadenie v okolí; v zime prepúšťa slnko a v lete mu rastie lístie, ktoré ho blokuje.

Viniče a popínavé rastliny. Viniče sú prekvapivo účinné pri udržiavaní chládku domu (a pri skrývaní architektonických chýb). Rastú tiež oveľa rýchlejšie ako stromy a majú okamžitý efekt tienenia stien pred slnkom. Zvážte tiež viniče s dvojakým účelom – pri kvitnutí majú nádherné kvety a neskôr chutné plody.

2. Izolujte svoj dom

Na zaistenie tepla v našich domoch často myslíme na izoláciu, ale rovnako dôležité je aj to, aby bol dom v chlade. Pena v spreji, dosky z tvrdej peny a iné izolácie sú účinné pri regulácii teploty vášho domu.

Ak v súčasnosti navrhujete alebo prerábate svoj domov, je najvyšší čas zvoliť si materiály, ktoré majú vysokú tepelnú hmotu, čo znamená, že akumulujú teplo. Medzi také materiály patria tehly, cement, vrazená zemina, kameň a keramické dlaždice. Ak máte hotový dom, môže dokonca aj pokrytie steny, ktorá prijíma veľké množstvo slnečného žiarenia, materiálom ako tehla, pomôcť absorbovať teplo.

3. Strategicky nainštalované ventilátory

Ventilátory sú efektívny a lacný spôsob, ako pohybovať vzduchom okolo vášho domova, čo nie je najlepší nápad, ak práve cirkulujete horúci vzduch. Umiestnenie ventilátora do okna vám umožní nasávať chladný nočný vzduch. V rohových miestnostiach umiestnením iného ventilátora do opačného smeru vytiahnete horúci vzduch z domu, zatiaľ čo tento chladnejší vzduch je nasávaný cez protiľahlé okno.

Stropné ventilátory umiestnené v celom dome môžu fungovať skvele, najmä ak sú vyrobené tak, aby sa otáčali proti smeru hodinových ručičiek, aby vytvorili efekt veterného mrazu. A ak má váš dom chladné suterény, ventilátor tento chladný vzduch vytlačí.

 

Nezabudnite, že najlepšie je mať okná zatvorené počas vysokých vonkajších teplôt, pretože tak bude vzduch v domácnosti pravdepodobne chladnejší. Okná otvárajte iba vtedy, keď klesne teplota vonkajšieho vzduchu, napríklad večer. Takto môžete efektívne ochladzovať váš dom počas noci.

Takže s malým počiatočným plánovaním a dobrým dizajnom môžete mať doma svoju vlastnú chladnú letnú oázu.