Všetci sme pri prelome rokov nazerali dopredu s vierou, že v roku 2021 nás budú čakať lepšie veci. Aj keď sme čelili mnohým novým výzvam, ktoré nás v roku 2020 zastihli, dokázali sme sa s tým vysporiadať v rámci možností každého jednotlivca.

Čo má teda rok 2021 pre realitný trh pripravené? Síce nemáme krištáľovú guľu, ale existujú určité trendy, ktoré vyzerajú, že sa v budúcom roku budú formovať a posilňovať.

Ľudia sťahujúci sa z veľkých miest do menších centier

COVID-19 zmenil spôsob, akým pracujeme, učíme sa a hráme. Aj keď sa pandémia skončí, zamestnávatelia a zamestnanci prehodnocujú, či sa do svojich kancelárií vrátia. Ľudia si uvedomujú, že nemusia bývať v blízkosti kancelárie, a pozerajú sa po nehnuteľnostiach mimo veľkých miest. Očakáva sa, že tento presun z miest na predmestia alebo do menších miest bude pokračovať, a to aj po pandémii.

Rastúca túžba po životnom priestore, kvalite a flexibilite

V marci 2020 sa prechod na prácu na diaľku uskutočnil skoro cez noc. Počas niekoľkých dní sa pracovníci ocitli v stiesnených priestoroch s členmi rodiny, zatiaľ čo sa stále snažili robiť zložité úlohy vyžadujúce ticho a sústredenie. Vzhľadom na to, že práca z domu je pre mnohých dlhodobou realitou, ľudia chcú väčší pracovný priestor so samostatnými, tichými oblasťami na prácu a štúdium. Ľudia vyhľadávajú a budú vyhľadávať vývojárov, ktorí začnú ponúkať spoločné priestory na prácu, videokonferenčné miestnosti, vyhradené oblasti pre dodávky balíkov a potravín, vylepšené vybavenie a nástroje na vytváranie prepojenejších komunít.

Z dlhodobého hľadiska si ľudia vyberú predmestia alebo mestá? Jasná odpoveď neexistuje

Odborníci v priemysle sa nezhodli v tom, kde budú ľudia chcieť žiť v nasledujúcich piatich rokoch. Značný počet ľudí uviedol, že dôjde aspoň k určitému odklonu od veľkých miest, aj keď je mestský život stále atraktívny. Kvôli pandémii ľudia považujú predmestia a vidiecke oblasti za príťažlivejšie. Menšie mestá spojené s tranzitom budú veľmi žiaduce, pričom sa očakáva, že niektorí obyvatelia centra prijmú prácu na diaľku v prostredí, ktoré má mestské vlastnosti.

Vyhliadky trhu hovoria o spomalení bytovej aktivity - minimálne na budúci rok

Je príliš skoro povedať, či sa spomalenie urbanizácie stane dlhodobým trendom. Ak sa tak stane, ľudia pracujúci v malom priestore môžu hľadať väčší domov a zeleň mimo väčších miest. V rodinnom bývaní bude možno potrebné zmeniť otvorené domy, pretože ľudia pracujúci z domu potrebujú vyhradené pracovné priestory. Očakáva sa, že sa aktivita v oblasti bývania v spomalí, minimálne na budúci rok.

Tohtoročné udalosti ovplyvnia  v roku 2021 trendy, vývoj a spôsob, akým chcú ľudia žiť. Aj napriek tomu bude realitný priemysel v roku 2021 naplnený optimizmom. Keďže sa predpokladá, že hypotekárne úrokové sadzby zostanú nižšie, očakáva sa, že dopyt po bývaní bude pokračovať.