Ak si neviete vybrať vchodové dvere, nevešajte hlavu. Je to úplne normálne. Výber správnych vstupných dverí nie je vôbec jednoduchý.

Pri výbere vchodových dverí musíme zvážiť všetky kľúčové vlastnosti, ktoré chceme, aby dvere spĺňali . A teda, aké vchodové dvere si máte vybrať?  Každý typ vchodových dverí má svoje plusy a mínusy. Pokúsme sa vám priblížiť ich problematiku.

Aký materiál môžu mať vchodové dvere?

Dvere môžu byť drevené, plastové, hliníkové – tieto tri typy sú najvyhľadávanejšie u nás na Slovensku, okrem toho môžu byť aj oceľové

Drevené dvere pôsobia príjemným dojmom a samozrejme štruktúra dreva na dotyk nemôže byť nahradená plastom, či hliníkom. Základom na ktorom musíte stavať, ak ste sa rozhodli pre drevené vchodové dvere je poznať výrobcu – teda poznať stolára. Taktiež si uvedomte, že pri drevených dverách sa neoplatí šetriť. Lacné drevené dvere sú náchylné k praskaniu, čo je samozrejme logické, keďže drevo je prírodný materiál a preto je veľmi dôležité – kto vám tie dvere urobí. Takže ako plus si pri týchto dverách uvedieme jednoznačne pocit tepla domova a ako mínus – z hľadiska bezpečnosti nie sú ideálne.

Plastové dvere sú azda najviac predávané. Približne 70% domácnosti sa pre nich rozhodli. Výhodou je bezpochyby cena a široký výber dekorov. Ale aj tu máme mínusy, na ktoré upriamime pozornosť – nízka bezpečnosť, pri lacnejších variantoch častá údržba, čo nám v konečnom dôsledku navýši cenu.

Oceľové dvere pôsobia chladno, je veľmi ťažké ich zladiť s fasádou domu a tiež sú obmedzené pri výbere farieb. Práve tieto tri dôvody väčšinou zastavia budúcich majiteľov a pre oceľové dvere sa nerozhodnú. Avšak, ak je vašou prioritou bezpečnosť, nemáte čo riešiť.

No a v závere tu máme hliníkové dvere, ktoré majú vynikajúcu odolnosť aj voči poveternostným vplyvom, sú bezpečné,  vyznačujú sa vysokým stupňom tepelnej izolácie a dalo by sa povedať, že sú prakticky bez údržbové. Určite je dôležité spomenúť aj to, že hliník je 100% recyklovateľný a má dlhú životnosť, čo z neho robí jeden z najekologickejších materiálov na svete.