Chystáte sa predať (alebo prenajať) svoju nehnuteľnosť. Samozrejme, za čo najvyššiu cenu. V našom blogu vám vysvetlíme, čo robí vašu nehnuteľnosť drahšou a naopak, čo na jej cene uberie?

Lokalita na prvom mieste

Približne 25% z ceny tvorí práve lokalita, v ktorej sa vaša nehnuteľnosť nachádza. Je to fakt, ktorý samozrejme neviete ovplyvniť, ale viete s ním pracovať pri stanovení ceny. Neplatí to, že TOP lokalitou je vždy iba centrum. Pretože pre niekoho je najlepšou lokalitou, za ktorú je ochotný zaplatiť práve extravilán mesta. Samozrejme ak na to ideme postupne, cena nehnuteľnosti sa rozvíja podľa rôznych regiónov – to je podmienené kúpnou silou. Krajské mestá sú drahšie ako okresné mestá, či obce. Cenu si vieme určiť aj podľa dostatku pracovných miest v danom meste, kde nehnuteľnosť predávate, podľa infraštruktúry, dobrej dostupnosti do práce, či do iného mesta. Každý jeden z týchto faktorov zvyšuje cenu nehnuteľnosti. V závere si ešte povedzme, že výšku ceny určuje dopyt – je to veľmi dôležité si to uvedomiť.

Občianska vybavenosť

Môžete mať byt v krásnej tichej lokalite s nádherným výhľadom, ale s dostupnosťou do centra pol hodiny, bez škôlky v okolí, či bez akýchkoľvek potravín. Naopak môžete mať byt v centre s kompletnou občianskou vybavenosťou avšak bez výhľadu, parkovacieho miesta atď. Áno, je to presne o tom, za čo je kupujúci ochotný zaplatiť. Ale vo všeobecnosti výšku ceny nehnuteľnosti určujú práve tieto maličkosti akou je parkovanie, školstvo, blízka pošta, lekáreň, úrady, obchody.

Stav nehnuteľnosti

Jedným z troch dôležitých kritérií, ktoré vo finále ovplyvní predajnú cenu nehnuteľnosti je jej stav, ktorý dokážete vy, ako majitelia, ovplyvniť. Rozdiely v cene sú pri nehnuteľnosti, ktorá je v novostavbe, pri nehnuteľnosti, ktorá prešla čiastočnou, či kompletnou rekonštrukciou a pri nehnuteľnosti, ktorá je v pôvodnom stave. Práve nehnuteľnosť po rekonštrukcii je väčšinou kameňom úrazu, pretože málokedy sa aktuálny majiteľ trafí do vkusu toho budúceho. Avšak opäť platí, koľko ľudí, toľko chutí. Niekto nemá čas na prerobenie bytu a radšej uprednostní práve takúto nehnuteľnosť aj keď za ňu  zaplatí viac. Naopak, niekto radšej kúpi starú nehnuteľnosť za nižšiu cenu a rekonštrukciu berie na seba. Práve tento typ nehnuteľnosti sa predáva najlepšie avšak pozor! Musí byť v udržiavanom stave.

Ďalšie parametre, ktoré hodnotu vašej nehnuteľnosti zvyšujú:

  • Ak má nehnuteľnosť k dispozícii pivnicu
  • Parkovacie miesto
  • Balkón, či terasa
  • Zeleň v okolí

A povedzme si tiež parametre, ktoré jeho hodnotu znižujú:

  • Zlí susedia
  • Záplavová oblasť
  • Nehnuteľnosť bez výťahu
  • Vyššie poschodie
  • Prízemie
  • Severná orientácia

Platí však základné pravidlo, starajte sa o svoju nehnuteľnosť. Nenechajte ju zastarať. Udržujte ju v rámci možností čistú a ak to bude potrebné, pred predajom do nej investujte pár eur, ktoré sa vám určite vrátia.