Približne 800 miliónov ľudí. To je číslo, ktoré nemôže ostať nepovšimnuté. Presne toľko ľudí využíva platformu Instagram, ktorej súčasťou sme sa stali už aj my. #winnersreality Na Instagrame nájdete viac ako desatinu svetovej populácie. Z prieskumov je známe, že približne 95 miliónov fotografií a videí zdieľajú ľudia denne. Neuveriteľné. Aj svet realít, architektúry, dizajnu pochopil, že Instagram je silný nástroj a odrazu sa objavil nový fenomén – instatektúra. Doposiaľ neznámy prvok, ktorý však dokázal dostať do pozornosti celého online sveta najkrajšie stavby planéty.

Aký to je fenomén?

Základom je, aby vaša fotografia bola poriadne premyslená. Vzhľad budovy na fotke musí zapôsobiť na publikum z rôznych uhlov. Dokonca, mnoho objektov je navrhovaných práve za účelom budovania popularity na Instagrame, vďaka čomu priláka užívateľov na osobnú návštevu. Laicky povedané – nie je dôležitá funkčnosť budovy, ale jej fotogenickosť. Táto sociálna sieť dokáže svojou silou formovať naše vnímanie. A pochopili to aj architekti, či dizajnéri, ktorí si dokonca otvárajú svoje vlastné instateliéri, kde nájdete návrhy objektov, ktorých narastajúci počet zdieľaní má majiteľom zabezpečiť nových zákazníkov. Túto službu využívajú najmä majitelia hotelov, reštaurácií, či nákupných stredísk. Ide o takzvaný zdieľaný dizajn.

Architekti pochopili, že ľudia sa radi fotia na krásnych miestach, ideálne, ak sú tie miesta niečím špecifické, výnimočné a dokonca niekomu stačí ak sú prehnane farebné, alebo práve naopak, príliš fádne.  Predsa len, zopakujme si to - 800 miliónov užívateľov.

Čo je populárne vo svete a na Slovensku?

Medzi najzdieľanejšie miesta patrí napríklad známe nástupište 9 a trištvrte z Harryho Pottera, newyorské schodisko, ktoré nikam nevedie, či 480-miliónový moskovský Zaryadye Park. U nás, na našom krásnom Slovensku nájdete tiež rôzne ikony, ktoré fungujú ako turistické magnety a určite si zaslúžia hashtag #instatecture. Napríklad Kaviareň Rozprávkový dom v Banskej Bystrici, Dom hore nohami medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovci, či Tricklandia v Starom Smokovci.