Spoločnosť Pantone Color Institute od roku 1999 vždy v decembri ohlasuje svetu farbu roka, čo je výsledkom ich celoročnej práce a prognostického výskumu. Na tento moment čakajú dizajnéri, umelci a rôzni tvorcovia po celom svete. Vyhlásenie farby roka im poskytuje strategický smer a inšpirácie pre vyjadrenie posolstiev a významov pri ich tvorbe. Ultra Violet nahradí Živý Korál.

 


Po krásnej a eko zelenej patril minulý rok dramatickej, provokatívnej fialovej – Ultra violet. Tú ten rok nahradila nádherná koralová. Odborníci sa opäť zhodli, a pre nasledujúcich 365 dní vybrali novú, trendy farbu. Rok 2019 sa bude niesť v znamení odtieňa Living Coral. Za výberom tejto farby je však aj iný príbeh. Spoločnosť Pantone chcela upozorniť na dôležitosť koralových útesov, ktoré môžu čoskoro vymiznúť. Na tento trend určovania farby, konkrétne na výber tohtoročnej farby, reagovala agentúra The Raccoons z Chicaga oveľa silnejšou kampaňou, ktorou upozorňuje na dopad nášho správania sa k Zemi. Agentúra predpovedala farbu roka 2043 s názvom Dead Coral, teda Mŕtvy koral. Odvolávali sa na štúdie, ktoré ukázali práve tento rok za prelomový, kedy má byť údajne poškodenie koralových útesov nezvratné. Ich myšlienka však siaha ďalej – chcú vytvoriť merch s touto tematikou a peniaze z ískané z predaja venujú organizáciám, ktoré sa zaoberajú oceánmi.


Aký je Živý korál
Spoločnosť Pantone opísala farbu ako odtieň oranžovej farby so zlatistým podtónom, ktorá má reprezentovať optimizmus, radosť, životnú pohodu. Cieľom bolo vybrať farbu, ktorá do dnešného uponáhľaného sveta prinesie závan nového, čerstvého a vrúcneho vzduchu.

Living Coral v bývaní.
Farba, ktorá je ľahko kombinovateľná, pútavá, jedinečná ako samotný korál v celom mori. Jednoznačne sa odborníci zhodli na jednom, je to farba, ktorá prezentuje ženskosť. A tá v interiérovom dizajne určite tento rok nesmie chýbať. Vyzerá vkusne a pôsobí maximálne pozitívne.