Jeseň je tu so svojimi farbami, ale aj výkyvmi počasia. Vykurovacia sezóna už začala a spolu s ňou, ako každý rok, na vás čaká aj vyššia spotreba energie. Prinášame vám niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri šetrení vašej peňaženky, ale pri udržaní tepla vo vašej domácnosti. Akonáhle vonku klesne teplota pod 20 st. C, ľudia sa čoraz menej zdržiavajú vonku a snažia sa čas tráviť v teple svojich domovov. Poradíme vám, ako dokážete udržať doma teplo, zároveň efektívne vyvetrať a k tomu aj ušetriť niekoľko eur.

1.RADA – Pripravte na zimu radiátory


Pred začiatkom vykurovacej sezóny je ideálne ak skontrolujte všetky ventily na radiátoroch. Pokiaľ z nich nevyteká voda, je všetko v poriadku. Ak ventily kvapkajú, je ich potrebné opraviť alebo vymeniť. Tesne pred začiatkom vykurovacej sezóny všetky radiátory odvzdušnite, najmä vtedy, keď nie sú rovnomerne teplé alebo z nich počuť prúdenie vzduchu. Zavzdušnený radiátor môže byť príčinou nedostatočnej teploty v izbe. Radiátor ohrieva vzduch a súčasne vyžaruje teplo do okolia a na okolité predmety. Preto je potrebné uvoľniť priestor okolo neho, aby ohrieval čo najväčšiu plochu. Mnohí zakrývate radiátor záclonami, či závesmi. Avšak správne, textílie by mali siahať len po parapetnú dosku, umožnia tým lepšie prúdenie ohriateho vzduchu.

!TIP! Nepoužívajte radiátory ani ako sušiak na bielizeň – stratíte tým až 20 % energie.

2.RADA – Udržiavajte odporúčané teploty v izbách.

Správna regulácia tepla v domácnosti jednoznačne znižuje výdavky - nastavením správnej teploty v jednotlivých miestnostiach a využívaním termohlavíc je možné znížiť spotrebu aj o 15 %. Každý stupeň, o ktorý sa zníži teplota v miestnosti, znamená úsporu o nejaké tie percentá nákladov na kúrenie - ročne tak môžete naozaj ušetriť niekoľko eur. Odporúča sa miestnosti vykurovať podľa účelu a potreby a to nasledovne:

  • obývacia izba, jedáleň, pracovňa, detská izba: 20 - 22 stupňov
  • spálňa: 16 -18 stupňov
  • kuchyňa: 15 - 18 stupňov
  • kúpeľňa: 22 - 24 stupňov
  • toaleta: 20 stupňov
  • chodby, schodište: 10 - 15 stupňov.

 
Rozdiel teploty v miestnostiach počas dňa a noci by nemal byť viac ako 5 stupňov. Rovnako, ak máte v byte, či dome miestnosť, ktorú dlhšie nevyužívate (viac ako 48 hodín), odporúča sa ju vykurovať na teplotu, ktorá sa pohybuje okolo 6 - 8 °C. Ak odchádzate v zime na dovolenku, mnoho ľudí v tom momente kúrenie vypne, avšak nie je to správne. Ideálne je udržať v domácnosti teplotu okolo 15 - 16 °C. Treba si uvedomiť, že po návrate je podstatne drahšie vyhriať celkom studenú a vlhkú miestnosť, ako udržiavať v nej minimálnu teplotu.

!TIP! Teplota v izbe vplýva aj na elektrické spotrebiče. Napríklad pri zvýšení teploty z vzrastie výkon napríklad chladničky, čo znamená, že si priplatíte nielen za vykurovanie, ale aj za elektrinu. Preto odporúčame takéto telesa umiestniť do väčšej vzdialenosti od vykurovacieho zariadenia.
3.RADA – Vetrajte správne. Rada nad zlato!

Správne vetranie je krátke, ale intenzívne. V zime je ideálne vetrať nárazovo. Dĺžka intenzívneho vetrania závisí od viacerých vecí, ako napríklad o aktuálnej vonkajšej teploty, od veľkosti otvoreného okna, či veľkosti danej miestnosti, ktorú chceme vyvetrať. Čím je vonku chladnejšie, tým kratšie treba vetrať. Ideálna dĺžka vetrania sa pohybuje od 5 do 15 minút. A ideálnym spôsobom vetrania je prievan. Pretože vtedy sa za krátky čas vymení vlhkosť za čerstvý suchší vzduch. Často sa v zimných mesiacoch ľudia vetraniu vyhýbajú a tým zároveň podceňujú jeho dôležitosť. Vetraním nestratíte v miestnosti teplo, ale ak vetráte správne, do miestnosti privediete dostatok čerstvého vzduchu, ktorý je dôležitý pre zdravé vnútorné prostredie.

 
 
!TIP! Po dobu vetrania uzavrite ventil radiátora, otvorte okná dokorán, alebo urobte prievan.