Pri kúpe nehnuteľnosti existuje riziko straty peňazí a času. Preto, keď začnete so závažnou činnosťou akou je kúpa, či predaj, musíte vedieť o všetkých nebezpečenstvách na ktoré môžete natrafiť.

Tu je niekoľko scenárov pri predaji a kúpe nehnuteľnosti bez sprostredkovateľov a motívy, ktoré ovplyvňujú správanie účastníkov transakcií s nehnuteľnosťami.

1. Kupujúci nemôže alebo nechce platiť za služby realitných kancelárií kvôli skromnosti svojho rozpočtu v nádeji, že ušetrí peniaze za služby, alebo kvôli neochote pracovať s realitnými kanceláriami, pretože nedôveruje ich schopnostiam a vedomostiam o trhu.

V takýchto prípadoch bude kupujúci musieť nezávisle spracovávať obrovské množstvo informácií bez pomoci špecialistov s cieľom kúpy, či predaja nehnuteľnosti bez sprostredkovateľa. Ak sa snažíte nájsť nehnuteľnosť bez sprostredkovateľa, obmedzujete sa pri výbere, pretože veľa nehnuteľností, atraktívnejších pre kupujúceho, sa predáva najmä za účasti realitných kancelárií.Existuje niekoľko úskalí, ktoré si budete musieť prejsť skôr, než sa vaša túžba kúpiť nehnuteľnosť skončí s pozitívnym výsledkom bez nepríjemných prekvapení.

2. Predajca, vlastník nehnuteľnosti, nechce spolupracovať s realitnými kanceláriami kvôli nedostatku dôvery v ne (možno kvôli neúspešnej predchádzajúcej skúsenosti).

Sú chvíle, kedy predávajúci chce predať nehnutenosť bez sprostredkovateľov, pretože niečo skrýva pred potenciálnymi kupujúcimi: nedostatky v samotnej nehnuteľnosti alebo skutočnosti z histórie predaného bytu, ktoré sa nemusia odvolávať na potenciálnych kupujúcich. Pri kúpe bytu dnes môžete čeliť podvodníkom, či rôznym chybám v dokladoch.

Tieto skutočnosti nemajú vplyv na právnu stránku transakcie, ale dozvedia sa o nich kupujúci, už pri možnej dohode o kúpe. Skúsený realitný maklér, ako špecialista v oblasti nehnuteľnosti, takéto "nedostatky" zo strany predávajúceho uvidí hneď na prvý pohľad. Realitné kancelárie ich v tomto prípade budú schopné identifikovať a nahlásiť klientovi. V diametrálne odlišných prípadoch nastáva situácia, keď kupujúci kvôli zanedbadeteľným veciam odmieta objekt, ktorý je pre neho v každom prípade vhodný. Konzultácia so špecialistom pomôže potenciálnemu kupujúcemu prehodnotiť súčasnú situáciu.

3. Kupujúci a predávajúci v určitom štádiu odmietajú poskytovanie služieb realitného makléra a rozhodnú sa predať majetok bez špecializovaného sprostredkovateľa.

Existujú prípady, keď realitná kancelária nájde nehnuteľnosť, ktorá vyhovuje kupujúcim a začne riešiť náležitosti späté s predajom. Kupujúci a predávajúci sa však dohodnú, že dohoda sa bude vykonávať nezávisle bez agentúry,  a tým vzniká následné nevyplatenie komisie pre nájdenie bytu. Odmietnu právnu podporu transakcie realitnou kanceláriou.V dôsledku toho, môže kupujúci kúpiť nehnuteľnosť bez vedomia o možných bremenách. V budúcnosti môže byť táto transakcia uznaná za neplatnú a ukončená z podnetu záujemcov. Takýmto spôsobom môže dôjsť najmä k strate peňazí, ktorej sa dalo predísť.

Služby realitného makléra pri kúpe.

Pri obrátení sa na služby realitných kancelárií má kupujúci právo počítať s efektívnosťou a bezpečnosťou ich práce. Pri kúpe nehnuteľnosti by mala realitná kancelária vykonať minimálne tieto funkcie: 

  • zistiť, o čo má klient záujem, aké sú jeho požiadavky  a najmä finančné možnosti,
  • na základe toho si preveriť situáciu na trhu s nehnuteľnosťami s cieľom pochopiť klienta a pripraviť si prvý výber,
  • ak má klient nedostatok peňažných zdrojov, realitná kancelária hľadá vhodné varianty na vyriešenie tohto problému,
  • po úspešnom výbere nehnuteľnosti pre klienta, realitná kancelária určí vhodný čas na prezeranie nehnuteľnosti,
  • pri prehliadka prejednáva s predávajúcim náklady a ďalšie podmienky predaja,
  • kontroluje informácie poskytnuté vlastníkom, analyzuje možné riziká,
  • pripravuje dokumenty potrebné pre transakciu, vypracuje zmluvu o predaji,
  • vedie vzájomné vyrovnanie strán (hotovostné vyrovnanie, používanie bankovej bunky),
  • dohliada na dodržiavanie práv klienta pri uskutočňovaní transakcie s notárom,
  • vykoná audit výpisu všetkých nájomcov z kúpeného bytu,
  • pripravuje, vysiela a prijíma potrebnú sadu dokumentov pre štátnu registráciu vlastníckych práv,
  • sfinalizuje celý proces.

Ak sa rozhodnete kúpiť byt alebo inú nehnuteľnosť, nevzdávajte sa služieb špecialistov! Naša realitná kancelária vám pomôže minimalizovať náklady na nákup nehnuteľnosti a chrániť vás pred nepredvídanými situáciami.