Bývate v dome a ešte nemáte priestor na posedenie vonku s rodinou alebo s priateľmi? Obohaťte svoj pozemok o altánok či pergolu a určite nebudete ľutovať. Ranná káva na čerstvom vzduchu a príjemne strávený večer pri grilovačke. Stačí, aby ste sa rozhodli, čomu dávate prednosť, bude to altánok alebo pergola?

ALTÁNOK

Čo sa vám spája s altánkom? Nám určite romantika a s ňou súkromie, ktoré ponúka. Altánok je stavba, ktorá môže mať množstvo podôb. Tradične sú nosné stĺpy zapustené v zemi, prípadne na vybetónovanej ploche.

Výhodou altánku je to, že si ho môžete doslova vysnívať. Typické sú drevené s otvorenými stranami. Jednou z možností je však aj polootvorený altánok, kde máte výhodu ochrany pred vetrom, či ešte väčšie súkromie.

Altánok si môžete umiestniť kdekoľvek na váš pozemok tak, aby ste predišli zvedavým pohľadom susedov, či esteticky vyladili pozemok. Všetky detaily altánku sú už potom len na vás.

Prečo si vybrať altánok?

Altánok vám ponúka:

  • súkromie na záhrade, ďaleko od zvedavých pohľadov,
  • priestor na posedenie vo vzdialenejšej časti dvora,
  • umiestnenie skoro kdekoľvek,
  • možnosť vybrať si miesto s pekným výhľadom,

 

V prípade, že sa rozhodnete pre altánok, nezabúdajte na pravidelné údržby,
napríklad ochranným náterom.

 

PERGOLA

Niektorí nazývajú pergolu plotom, iní predĺžením domu. Pravdou je, že obe tvrdenia sú správne. To, ako budete nazývať prípadne tú vašu, záleží len na tom, aký účel jej zvolíte. A tých účelov môže mať naozaj mnoho. Napríklad môže poslúžiť ako:

  • prístrešok pre auto,
  • priestor na stolovanie s rodinou,
  • oddelenie terasy od záhrady,
  • akýkoľvek iný účel, aký vám napadne.

Prečo si vybrať pergolu?

Zásadným rozdielom oproti altánku je to, že pergola je súčasťou domu a rozširuje obytný priestor. Má oporné stĺpy, strechu a otvorené strany (prípadne polootvorené, zavreté). Strecha môže byť taktiež mierne otvorená, alebo úplne zakrytá.

Pokiaľ máte dostatočne veľký pozemok, nič vám nebráni v tom, aby ste zvolili aj obe možnosti. Je to len na vás